Bygg en fältlåda

Här är en artikel med lite tips för den som funderar på att bygga en fältlåda. Det är ingen artikel som visar exakt hur man skall bygga efter en ritning. Tanken är mera att ge lite inspiration för ditt eget eventuella projekt.

Fältlådan vid den första testen på fältet.

Efter att ha flugit mest med eldrivna modeller säsongen 2022 tog jag åter fram glödstiftarna till säsongen 2023. Det visade sig ganska snart att min fältlåda inte var särskilt väl anpassad till Aircombat. Ett problem var att aluminiumlådan jag hade var stor, tung och inte var något jag använde vid startlinjen. Jag hade en liten låda till som modellen passade i som jag plockade över startgrejerna i och släpade fram och tillbaka. Sen behövde sändaren dessutom en egen väska. Det här tog jättemycket plats i bilen och var allmänt opraktiskt.

Klassisk fältlåda
Så vad göra? Jo försöka få tag i en klassisk fältlåda. Detta visade sig svårare sagt än gjort så det fick bli plan B. Bygga en fältlåda. Den som jag lyckades få ihop är jag nöjd med trots vissa begränsningar pga att den bitvis byggdes av sånt som fanns i bygglokalen. Det jag ville uppnå var en låda där allt man egentligen behöver på en tävling i form av startutrustning, verktyg osv skulle få plats, men inte mycket mer. Dessutom skulle sändaren få plats i lådan. Det skulle gå att ta lådan i ena handen och modellen i andra och gå fram till startlinjen. På det sättet uppfyllde den mina krav. Så här kommer lite bilder och kommentarer om bygget.

Byggstart
Jag började med att ta lite mått på de prylar som skulle få plats i lådan. Sånt som sändaren, startern osv. Det hade varit pinsamt att bygga en låda som sen visat sig för liten. Sen gjorde jag en liten skiss utifrån det och sen började jag såga material.


Jag började med att såga ut en botten så stor som materialet räckte till. Den är av 6 mm plywood. Sen gjorde jag de bitar som handtaget skall sitta i. De är gjorda av samma material vilket även den bit som sitter på ena änden under startpanelen är. Jag limmade på en stödlist på ”handtagsbitarna” som botten ovanför den lilla lådan ska ligga på.

Efter det gjorde jag sidorna av 2 mm flygplansplywood. Den finns att köpa i 20 cm bredd så det gav höjden på dessa bitar. Sen limmade jag ihop de delarna. Jag spikade också ihop delarna, alla hål för spik förborrade jag med en Dremel för annars vill inte spikarna hålla sig inom det tunna materialet på 6 mm.

Sen var det egentligen bara att fortsätta att sätta ihop bitarna. Men en fältlåda ska ha en liten låda också. Den gjorde jag av lättplyfa, 5 mm tjock. Det här var det pyssligaste att göra.

Eftersom jag ville hålla lådan så lätt som möjligt och också spara plats bestämde jag mig för att använda en 3 cells LiPo-acc i stället för den traditionella 12 volts blyaccen. Det man måste tänka på är att hålla koll på hur mycket ström det är kvar i LiPo-accen. De gillar inte att blir för urladdade. Det spar en del plats och den platsen använder jag till en pappersrullen. En sån man drar ut papperet i mitten ur. Jag gjorde ett hål på sidan av lådan där man kan dra ur pappret. LiPo-accen ligger på en liten hylla ovanför pappersrullen. För att komma åt att byta pappersrulle och ladda accen skruvar man bort den träpanel som startpanelen sitter i.

När allt detta var klart så målade jag lådan med 24-timmars gjutepoxy, vilket inte såg särskilt bra ut efter första strykningen. Efter att ha slipat av det mesta och gjort om det blev jag hyggligt nöjd med resultatet. Efter det så utrustade jag lådan med alla prylar som den behöver för att bli en fältlåda. En bränsleflaska som räcker till en tävlingshelg, dvs 1 liter. (Den gamla lådan hade en 5-litersdunk vilket bidrog till att den var onödigt stor och tung). En tankspruta, glödpanel, papper, verktyg osv.

Efter att ha testat den under sommaren är jag rätt nöjd med resultatet. Den är klart mer praktisk än den jag hade förut. Den har nu utrustats med ett modellställ, men mer om det på ett annat ställe. Jag hoppas dessa bilder kan fungera som inspiration för den som fungerar på att bygga sin egen optimerade fältlåda. Alla har sina egna idéer och krav så använd det som passar dig, om du nu hittade något.

Lycka till!