Bygg Fairey Battle, del 5

Dags att börja måla din Battle. Det kan väl inte vara så svårt tänker du kanske, och det har du helt rätt i! Men några korta rader tänker jag ändå skriva och visa några bilder.

Fairey Battle användes ju både som bombare, i RAF kamouflage-färgat, men den användes också som mål-dragare i klargult färgschema med svarta ränder. Perfekt för dig som vill ha en målning som är enkel att se i luften. För att göra det ännu enklare kan du lägga till s.k. D-day invasion-stripes på undersidan av vingen.

Färgen jag använder är enkel vattenbaserad färg. Ofta blandar jag själv till olika nyanser i små-burkar som jag sparar mellan målningarna.

En rätt snygg målning är brun-grön ovansida i klassisk kamouflage och gul undersida. Denna lär även den ha använts vid mål-dragning.

Man kan lägga mycket tid på att måla upp en snygg kabinhuv. Eller så gör man det enkelt för sig och maskar bara av en huv och målar den i t.ex. ljusgrå färg. Det duger.

Observera att det är klokt att måla vingarna innan du skär ut skevrodrerna. Det kan nämligen finnas risk att vingarna slår sig annars, d.v.s. att de blir skeva när du målar dem.

Nästa gång skall modellen monteras ihop och gången och sen är det bara provflygningen kvar.

Här kan du läsa hela serien av Battle bygget: Bygg Battle – (aces-high.se)