Byggtips: Roderhorn

Roderhorn går att göra på många olika sätt och det finns också ett otal varianter att köpa. Här är en variant som bara kräver att man borrar ett hål i rodret.

Roderhorn
Ett normalt roderhorn som man kan köpa i hobbybutiken består oftast av själva roderhornet, ett par skruvar och sen en platta som sitter på andra sidan rodret som skruvarna skall fästa i. Det här fungerar så klart alldeles utmärkt i de flesta fall. Men på skrevroder fungerar det mindre bra eftersom de dels kan vara tjockare än vad de medföljande skruvarna är långa. Dels är det svårt att få hålen för de två, tre skruvarna som skall monteras någorlunda raka så de passar i plattan på baksidan. Vill man skippa detta så går det att göra roderhorn på andra sätt. Här kommer ett tips på en variant med en skruv och en liten plastgrej som brukar användas till skrevroderlinkage. Det här är kanske inte det lättaste roderhornet, men rätt praktiskt.

Delar
De delar som behövs är skruv i lagom längd. Stjärnskruv är bäst eftersom risken är mindre att slinta med skruvmejseln och göra ett märke i rodret. Det behövs också den lilla plastgrejen (se bild) och låsmuttrar om man vill vara riktigt seriös.

Montering
Börja med att borra ett lagom stort hål, Lite mindre än skruvens diameter så det inte blir glappt. Använd skruven för att gänga upp en bit av plastgrejen innan skruven monteras. Peta i skruven i hålet och dra fast muttern nästan hela vägen ned. Gänga på plastgrejen. Dra fast skruven. Klart. Tänk på att det krävs en link som håller skruven och alltihop åt rätt håll. Det funkar alltså inte med en Z-bock för det finns risk att roderhornet vrider sig och då hoppar Z-bocken ur.

Lycka till.