Fixa fina fuskfönster fort

Det finns flera sätt att lösa problemet med en kabinhuv för ett modellflygplan. Ett sätt är att helt enkelt måla det som skall föreställa kabinen i lämplig färg och ett sätt att göra det skall vi titta närmare på här.

Ett flygplan med en målad kabin.

De flesta flygplan från tiden runt andra världskriget har någon form av täckt cockpit och då måste även modellerna vi tävlar med ha något liknande. Eller i alla fall något som ger en illusion av att det finns en cockpit med någon form av fönster. Det som kanske är snyggast men inte alltid praktiskt är en genomskinlig huv och hur man gör en sådan finns det information om i andra artiklar i Aces High. Ett annat sätt är att ge en illusion av kabin är måla fönster. Det funkar fint särskilt på en modell som har en kabinhuv som består av ett antal olika rutor. Det är ganska enkelt, men här kommer ändå några tips på hur man kan gå till väga.

Tricket är egentligen att få tag i en maskeringstejp som är några millimeter bred. Det finns att köpa från firmor som säljer saker för byggen av plastmodeller. Dessa brukar vara av bra kvalitet och sitta lagom hårt och täta rätt bra så att färgen inte blöder in under tejpen.

3 millimeter bred maskeringstejp från Vallejo.

För övrigt behövs vanlig maskeringstejp, papper att maskera med och såklart färg.

I det här fallet så skall det vara en tredelad vindruta och ett antal paneler efter sidorna samt en panel på toppen. Förfarandet kommer här i text men finns också i bild längre ned. Jag börjar med den tejpbit som avgränsar vindrutan. Sen en i bakkant av de stora rutorna, sen en i mitten och efter det två maskeringar som delar av det till fyra stora paneler. Sen en maskering för att göra två rutor av den bakre delen. Efter det två långsgående maskeringar som delar av rutorna i längdsled. Med detta är själva maskeringen av de själva rutorna gjorda och det återstår att maskera av kabinen från själva flygkroppen. Efter det är det bara att tejpa dit papper för att skydda själva modellen från sprayfärgen. Det går så klart att penselmåla i stället och då behövs inte detta steg. När maskeringen är klar är det bara att måla med sprayfärg eller pensel efter vad man själv gillar bäst. Jag använde en vattenbaserad sprayfärg som har visat sig vara hyggligt motståndskraftig mot bränsle. När färgen har torkat så är det bara att riva bort maskeringstejpen och beundra de nya fönsterrutorna.

Lycka till!