Fräsa servobrunnar

En modell med skevroder behöver skevroderservon. Och de ska sitta någonstans, ofta i vingen och då behövs det en plats för det. Här är ett sätt att göra plats för servon i vingen.

Om man tänker sig ha servon för skevroder i en vinge gjord av frigolit så behöver man göra plats för dessa. Är det så att man råkar ha en Dremel, eller liknande manick, och en frästillsats för denna så är den perfekt att fräsa ut servobrunnar med. Här följer lite tips för att använda en så för att montera servon i en vinge.

Börja med att ställa in rätt djup på fräsen (bild 1). Rita sedan av servot på vingen (bild 2, 3). I det här fallet är det en plankad vinge. (Det bästa är egentligen att sätta i servot innan plankningen eller innan man klär med papper. Det går inte lika bra att fräsa i papper, så det är bättre att fräsa först och klä sedan.) Men det går att göra som här och sätta i servot efteråt. Börja fräsa på ett ställe (bild 4).

Fräs runt kanten (bild 5). Peta bort balsan om det är en plankad vinge (bild 6) så slipper man fräsa bort det. Det ger mindre damm, låter mycket mindre och går fortare. Fräs bort resten av frigoliten, nu skall det finnas ett fint servoformat hål med en slät botten (bil 7). Limma dit servot (bild 8). Jag brukar använda DeLux Materials Canopy Glue nuförtiden. Det fungerar bra på frigolit och plast. Det största problemet med det är att det sitter för bra egentligen för det. Det går med andra lim också och det populäraste är kanske limpistol. Dock fungerar olika varianter av värmelim olika bra.

Det här var ett sätt att göra plats för servon. Det finns fler, kanske har du själv ett annat sätt som du vill dela med sig av. Hör av dig till redaktionen i så fall.

Lycka till med servona!