Hallstahammar 2023

En tävling som kommer gå till historien som klippfesten i Hallsta. Många klipp, fint väder, bra fält och goda hamburgare. Vad mer kan en Aicombatpilot begära?

Många klipp och fint väder!

Mitt i sommaren var det som sig bör dags för Aircombat hos Hallstahammars Modellflygklubb på deras fina fält strax utanför Hallstahammar. Vädret var nog det bästa jag kan minnas från en Aircombat tävling. Lagom varmt, ingen vind att tala om och bra ljus. Vad kan man mer begära?

Så jämn att tvåan och trean hade samma poäng!

WW1

Till start i WW1 klassen kom 5 piloter och de flög två heat och sen final. Vilket är det vanliga i WW1. Det var en mycket jämn tävling. Så jämn att tvåan och trean hade samma poäng! Det var Stefan och Felix som lyckades med den bedriften. Vann gjorde Pär och fyra var Lasse bara 5 poäng efter Felix. På femte plats kom Jonas som hade en del startproblem med sin SE5a.

WW2

Efter att WW1 tävlingen var avklarad så drog WW2 tävlingen igång. Till start i WW2 var det 14 piloter. Ett nytt ansikte på pilotlinjen, i alla fall med radion i hand, var Robin som gjorde comback efter ett kortare uppehåll som Aircombatpilot på siådär 20 år. Välkommen tillbaka Robin!

Väkommen tillbaka!

Sen gjorde han två till av bara farten.

Runda 1
I första heatet så passade Micke R på att göra sitt första klipp i Aircombat i Svenska Cupen. Sen gjorde han två till av bara farten. Det sista av dessa var det mest spektakulära eftersom modellen gick i backen bara tiondelar av sekunden efteråt. Vad gör man inte för ett klipp?  Andra som hade en bra inledning på tävlingen var Robin och Jonas B som båda plockade på sig ett par klipp var, vilket Redaktören också för ovanlighets skull lyckades med. (Både Robin och Micke R flög för övrigt eldrivna Zeros som det finns en separat artikel om) Pär hade en dålig start på tävlingen med en kollision bara sekunder in i heatet. Mattias flög till skillnad från i Säter åter igen Bf110 och lyckades kroka upp en streamer med den.

En nöjd pilot efter ännu en lyckad sortie.

Runda 2
Även i runda 2 så var det många som hade siktena bra inställda och fortsatte plocka streamers. Robin och Jonas tog var sin. Tomas ett par stycken men värst var Pär som tydligen tyckte att det behövdes fler än så för att kompensera för de 64 poängen från första omgången. 5 klipp från Mustangpiloten gjorde att han definitivt var med i matchen igen. Mattias hade det tyngre i omgång två men någon form av tekniska problem på Bf110:an. Sen var det några som var inblandade i kollisioner och annat strul men jag minns inte exakt vilka.

Runda 3
Även i den här rundan så fortsatte det vara många klipp och fin flygning. De fina förhållandena gjorde sitt för att göra tävlingen till en klippfest. Pär lugnade ner sig något och tog ett klipp. Vilket även Micke R, Kristian, Jonas och Stefan, både L och B lyckades med. Tomas och undertecknad lyckades med tre var. För andra gick det precis som i omgång 2 lite tyngre med fortsatt tekniskt strul, nedflygningar eller kollisioner.

ett monsterheat med 6 klipp

Final
Till final kom Pär, Tomas, Redaktören, Micke R, Kristian, Robin och Jonas. Särskilt starkt gjort av Robin som inte flugit Aircombat på sisådär 20 år. Att ta sig till final direkt i combacken är en prestation i sig. I finalen så var det helt klart taggade piloter som ställde upp till start. För inför finalen var det ovanligt tätt runt förstaplatsen. Men det var det inte efter finalen. Det visade sig att en pilot var mer taggad en de andra och gjorde lika många klipp som resten tillsammans. Det var Pär gjorde ett monsterheat med 6 klipp och tog en säker seger. Tomas gjorde också en stark final med 3 klipp men vad hjälpte det när Pär är på det humöret? Dock så räckte det till en lika säker andraplats för Tomas. För resten av finaldeltagarna blev det 1 klipp var förutom för Jonas som försvann från fighten lite i förtid.

Hallsta 2023 kan sammanfattas som en av de bästa Aircombat-tävlingar jag har varit på. Så bra flygning och väder samtidigt är inte något man får uppleva så ofta på en grupp Öst tävling. Jag tror att jag inte är ensam om att redan längta till nästa års tävling.

Tack till Hallstahammars Modellflygklubb och till Aircombat-veteranen Kari som ställde upp som huvuddomaren. Vi ses nästa år!

Här är lite blandade bilder från fighterna i Hallsta.