Örebro Söndag 2023

Den sista tävlingen för säsongen 2023 gick av stapeln på söndagen i Örebro den första Oktober. Dagen bjöd på fint sensommarväder trots att det var Oktober. Aces Highs utsände var på plats och lyckades ta en del bilder. Men vad som faktiskt hände i tävlingen för övriga tävlande ter sig så här i efterhand något oklart.

En Mustang med en extra streamer. Vems kan det vara tro?

9:00
Då tiden för Briefing var satt till den okristliga tiden 9.00 var det nödvändigt att bege sig mot Pilängen i ottan och väl framme kunde jag konstatera att det redan var full fart på fältet. Detta trots att det var en god stund kvar till Briefing. I bagaget låg en nylagad Zero, den hade fått sig vissa skador vid gårdagens midair men var nu fit for fight igen. Förutom Aces Highs representant var det 19 piloter till som slöt upp denna sista tävlingsdag säsongen 2023. I en tävling som skulle se de högsta poängen för säsongen, och några av de lägsta. Det var tydligen bara de bredaste som saknades(?!)

Midair
För undertecknad så började tävlingen bra, för bra skulle det visa sig. 2 klipp inom den första minuten och sen en spektakulär midair med Stefan L:s Spitfire. Det enda som var bra med den kollisionen var att Kristian påpassligt lyckades filma det hela. Bra på det sättet att det livar upp detta tävlingsreferat något. Zeron som var byggd i balsa spred ut sig över halva Örebro län och särskilt motorn bestämde sig för att flyga låååångt bort från själva kollisionen. Den hittades dock under lunchrasten. Stefans Spitfire klarade sig något bättre men skulle även den ha mått bättre av att inte kollidera. Men nog om undertecknads äventyr denna söndagsförmiddag. Resten var inte mycket att skriva hem om, eller att skriva ned över huvud taget för den delen.

Den här verkar inte alltid fungera i mobiler av oklar anledning.

Spridda skurar
Hur gick det då i tävlingen för övriga? Det var blandade skurar kan man säga, när det gäller poängen alltså. Vädret var stabilt, men inte poängplockandet. Eftersom det här var den sista tävlingen för säsongen så kan en del ha varit rätt slitna. Jag tänker då framförallt, men inte enbart, på flygplanen. Det blandat med några kollisioner, lite allmänt strul, brist på maskiner och otur gjorde att de i slutet på resultatlistan plockade ovanligt lite poäng. Några som kolliderade ganska omedelbart i sitt första heat var Sammes Ki61 och Mattias Bf110. 110:an gillade inte alls detta medans den lilla japanen flög vidare. Mattias tyckte det fick räcka för dagen och satt ut resten av dagen. Till skillnad från dagen innan räckte det med ett par klipp för att ta sig till final denna dag. Lite ovanligt med tanke på att det var 20 piloter till start.

Bra dag
Det fanns dock några som kompenserade det skrala streamerplockandet längre ned i resultatlistan. Så att det så att säga totalt blev lika många klipp i snitt. För de som däremot verkligen hade en riktigt bra dag var de fyra som slutade i topp. Det var enormt hög poäng i den änden på tabellen. NC kom på fjärde plats med 1361 poäng, strax innan honom finner vi Tomas på 1426 poäng. Båda dessa poäng är mer än vad tex segraren i EC tävlingen i Malmö hade. Och på den här tävlingen räckte det i NC:s fall inte ens till pallen. På andra plats kom Denny med 1798 poäng, men inte ens den fantasisiffran räckte till seger. För 39 poäng före honom hittar vi hemmahoppet Pär på hela 1837 poäng. Dessa båda herrar flyger dessutom med .15 modeller.

Pallen efter Söndagens tävling. (Och en mycket strategisk placerad flagga.)

Nu är det slut med tävlingar och tävlingsreferat för i år.

Blandade bilder från bataljen