Ritning på Focke Wulf Fw190A i frigolit

Eftersom det är fullt fokus på Focke-Wulf på Aces High just så har det letats på redaktionens gömmer och där hittades till slut en gammal ritning på en Focke Wulf Fw190A. För att kunna sprida den i digitalt format så scannades den raskt in i A3-format. Det är denna som du kan ladda ned här.

Ritningen i A3 format, de behöver dock tejpas ihop. Men i lite annan ordning än ovan.

Skriv ut den på A3 och tejpa ihop den till en A2, sidorna överlappar något. Det är inte jättenoga att det blir exakt rakt eftersom modellen inte byggs på ritningen. Ritningen används mest för att se hur stora frigolit-block som delarna skall skäras ut ur och för att göra spant för skärningen av delarna.

Detta är en gammal ritning från sent 90-tal och det har byggts många modeller efter dessa mallar. Bygget följer traditionellt Aircombat-byggmetod. Kroppen görs lämpligen i rosa eller blå frigolit och kläs med papper. Vingen kan antingen skäras i rosa eller blå friggo och kläs med papper eller så skärs kärnan i vit cellplast och plankas med 1 mm balsa. Kabinhuven kan göras av PET-plast som formas på en träplugg, samma sak gäller för motorkåpan. Denna går att göra på motsvarande sätt eller så skärs även den främre delen i frigolit efter mallarna. Motorspant görs av plywood eller lättplywood. Med plywood är ca 3 mm lämpligt men med lättplywood går det att använda upp till 5-6 mm. Spantet för att hålla fast vingen görs även det av plywood eller lättplywood. Det går också att använda gummibandsfastsättning med träpinnar genom kroppen. Motorn skruvas lämpligen fast i en nylon-motorbock för 15 motorer. Modellen är gjord för .15 motor och tex en OS 15LA passar utmärkt.

En mycket snyggt byggd Focke!

De som har byggt Aircombat-modeller förut bör inte ha något problem att bygga en modell efter denna ritning även om ritningen kanske lämnar en del till fantasin. Den gjordes för personligt bruk en gång i tiden och innehåller inte lika mycket information som en ritning tänkt att andra skall bygga efter. Men det borde inte ställa till så mycket problem och det har byggt modeller utifrån mindre information än på denna ritning. Har du inte byggt Aircombat modeller förut kan vi tipsa om att denna modell följer samma princip som modellen i artikelserien Konstruera, bygg och flyg din egen Aircombat-modell och vi rekommenderar att du i så fall läser de artiklarna. Det borde räta ut de flesta frågetecknen.

Lycka till!

Ett par FW190 byggda efter dessa mallar.