SM 2023

Årets Svenska Mästerskap gick av stapeln i Skellefteå. I någon form av radioskugga men Aces High har trots det lyckats gräva fram ett par stillbilder och lite fakta om hur det hela avlöpte.

Årets SM anordnades av nyvaknade Grupp Norr, det är trevligt att se att det de senaste åren har börjat flygas Aircombat i de norra delarna av landet. För oss som bor i mellan Sverige så känns Skellefteå som väldigt långt norr ut. Men om man tittar på en karta är det ungefär en tredjedel kvar av landet norr om Skellefteå. Och mellan Sverige ligger inte alls i mitten av Sverige. Men nog om det.

Piloter
Tio piloter slöt upp till tävlingen, några åkte lång för detta. Andra bodde på närmare avstånd. Vissa permanent och andra sommartid. Eftersom det var SM så flögs det Aircombat i två dagar och två klasser, dvs WW1 och WW2 i ett Skellefteå som bjöd på högsommarväder.

WW1
I klassen där det flygs med fyrtakt och dubbeldäckare var det enbart 4 piloter till start. Det var de som hade längst att åka, dvs Stefan och Lasse L från Dalarna/Västmanland. Och Pär och Jonas från Närke. Tävlingen flögs i två grundomgångar och final för alla som kunde vara med i den. Det är max 6 piloter i WW1 och eftersom det bara var fyra piloter på plats behövde man inte oroa sig för att inte ta sig till final. Om man bara har modellerna hela till dess. Efter första omgången var Pär i ledningen med 433 poäng. Efter andra omgången så hade Stefan L med ett starkt heat lyckats ta över ledningen. Till final kom tre piloter eftersom Jonas hade någon form av problem. Pär var den som gjorde den starkaste insatsen men det räckte inte för att ta tillbaka förstaplatsen från Stefan. Så till slut blev prispallen 1. Stefan 1214 poäng, 2. Pär 1148 poäng, 3. 671 poäng.

WW2
I WW2 var det bättre uppslutning, som det oftast är, hela tio piloter kom till start trots det långa res-avståndet. Här flögs det fyra grundomgångar och final för de sju bästa som brukligt är på SM. I första rundan var det ovanligt få klipp och Jens H. var den som kom iväg från den rundan med flest poäng efter ett klipp och hel streamer. Några andra lyckades också få med sig ett klipp var. I andra omgången blev det bättre fart på tävlingen och några piloter lyckades få med sig ett par klipp var men värst var som många gånger förr Pär med tre klipp och dessutom höll han sin streamer hel. Detta skickade upp Pär i ledning på tävlingen och ni kanske kan gissa hur det hela slutade? I tredje rundan så fortsatte det med ett par man som lyckades fånga mera än en streamer var. Bland annat återfallspiloten Staffan L som redaktionen gissar flög Thun. Det hjälpte dock inte eftersom Pär bättrade sig med ett klipp till från förra heatet och tog med sig hela 4 streamers. Finalen gav märkligt nog färre klipp än omgången innan men även här var Pär strået vassare än konkurrenterna och plockade ett klipp mer än Erik S och Stefan L som tog ett var.

Pallen i WW2

Resultat
På prispallen kom nedifrån och upp: 3. Stefan L. 1196 poäng. 2. Erik S. 1277 poäng och Svens Mästare 2023 blev mycket välförtjänt Pär på 1976 poäng. Grattis alla tre!

Etiketter