Svenska Cupen i WW2 Aircombat 2022

En av Mustangerna som bidrog till segern i Svenska Cupen 2022

På andra platser på Aces High finns referat från de olika tävlingarna men eftersom det kan vara svårt att följa vad som hände cupen genom dessa kommer här en sammanfattning som fokuserar på enbart WW2.

I Svenska Cupen är det de 12 bästa heaten som räknas för en pilot. Det betyder att om man flyger fler än 12 heat på en säsong så får man räkna bort de heat som har gått mindre bra. Det betyder också att det premieras att åka på många tävlingar utan att göra mycket tävlande helt nödvändigt för en bra placering.

Säter

Säsongen började med tävlingar i Grupp Öst. För att vara exakt så startade säsongen i Säter i Maj. Dit kom 7 tävlingssugna piloter. Det blev en ganska hård tävling men när poängen hade räknats klart stod Pär B. som vinnare. Något som inte är helt ovanligt, detta gjorde givetvis att han även ledde cupen efter en tävling.

Linköping

Redan veckan efter så var det dags igen, den här gången så drog Aircombat cirkusen vidare till Linköping. Den här gången var det åtta piloter som kom till start och Tomas F. som gjorde premiär för året hade tydligen vilat sig i form eftersom han tog hem det hela med rätt stor marginal med 1350 poäng, tvåa blev Oscar och trea var Pär som med det höll sig kvar i ledningen av cupen.

Mats tog hem tredjeplatsen i Hallsta

Hallstahammar

Tredje tävlingen som även den var en Grupp Öst tävling hölls i Hallstahammar en varm och solig dag mitt i sommaren. På den här tävlingen så ökade deltagarantalet med 50% vilket var kul att se. Den här gången togs förstaplatsen av Oscar som plockade ihop hela 1428 poäng, andraplatsen var ingen överraskning då den togs hem av Pär B, men tredjeplatsen var en större överraskning och även Mats första pallplats.

Vara

Äntligen var det dags för några tävlingar i Grupp Väst, två på samma helg i Vara. Det betydde att det var några piloter som gjorde premiär för säsongen. Det verkade inte spela någon större roll för dem eftersom det var enbart piloter från Grupp Väst på pallen. Samuel, Denny och Jens i den ordningen. Per som ledde cupen inför denna tävling behöll ledningen trots att han för omväxlings skull missade pallen.

Tvåan i Svenska Cupen 2022

Vara igen

På söndagen så blev det lite revansch för piloterna från Öst då det var två Grupp Öst piloter på pallen. Framför allt lyckades Pär nästan dubbla poängskörden från lördagen och tog hem tävlingen med 1404 poäng. Annars förtjänade alla som tävlade den här dagen en tapperhetsmedalj, vädret var långt ifrån optimalt för modellflyg.

SM i Örebro

Även SM räknas in i Svenska Cupen och även om det tävlas i två dagar kan man max få ihop 5 heat. Till skillnad mot helgen i Vara där det var två tävlingar och det alltså fanns möjlighet att få ihop 8 heat. SM togs hemma i stor stil av Denny och på andra plats var Pär, tredje platsen kneps av Felix L som gjorde en mycket fin helg och även tog hem första priset i ELAC-klassen.

Till slut

När alla heat var flugna och alla poäng räknade stod Pär B som segrare på 4793 poäng, Denny gjorde en bra upphämtning och blev tvåa med 4310 poäng strax framför Oscar på 4251 poäng.

Segraren i Svenska Cupen i WW2 Aircombat 2022

Hela resultatet går att se på http://aircombat.eu/Core/