Tillverka en kabinhuv av PET-plast

En snygg kabinhuv kan vara pricken över i:et på en modell. Här går vi igenom hur det går till att göra en av en PET-flaska.

Det finns givetvis flera sätt att göra en kabinhuv, eller om det verkar för krångligt att göra en så finns det färdiga att köpa i hobbyhandeln, även om de kan vara lite svåra att hitta nu för tiden. Det enklaste sättet är att göra en kabin av en frigolitkloss som putsas till rätt form och sedan målas, detta är nog är det vanligaste inom aircombat idag. Bygger man en enstaka modell kan det vara svårt att motivera att göra på något annat sätt. Men vill man ha en genomskinlig huv i plast och det är så att man tänker bygga flera modeller eller om man är flera stycken som bygger varsitt exemplar av samma typ av modell kan det vara värt att göra en träplugg och utifrån denna tillverka huvar i plast.

Plasthuv
Ett material som lämpar sig väldigt bra för att göra huvar av är PET-flaskor, av den lite tunnare typen som brukar vara på 2 liter. Det är ett material som krymper när det värms och det passar oss utmärkt. Det är dessutom otroligt starkt och nästan omöjligt att ha sönder. För att göra en huv av detta material så behövs det en plugg att forma plasten efter och den måste göras i något hårt träslag som tex furu. Så det som behövs för att tillverka en genomskinlig huv är en träkloss som sågas, slipas och putsas till den form som kabinhuven skall ha.

Verktyg
Det underlättar att ha tillgång till en bandsåg och en bandslip eller slipskiva när en plugg skall formas men skulle det vara så att du inte har tillgång till något av dessa så går det att göra med vanliga handverktyg också, det tar bara längre tid. Sen så behövs det en värmepistol för att forma plasthuven.

Plugg
Börja med att skaffa en träbit och kapa den till lagom storlek. Rita sedan ut kabinens form sett från sidan och såga ut den ur träklossen men låt träklossen vara betydligt större på den nedre sidan av kabinen. Rita sedan ut kabinen sett ovanifrån och såga till den formen, när detta är gjort så återstår det att putsa till rätt form och här brukar det underlätta att börja med de plana rutorna som ofta är i framkant av huven. Ta det försiktigt och se till att inte slipa för mycket någonstans. Det enda ytterligare som krävs är faktisk tålamod.

Forma kabin
När pluggen väl är klar så kan du göra nästan hur många kabiner som helst utifrån den och det är enkelt att göra dessa. Börja med att försiktigt skära av botten på en flaska (Bild 1) och tryck sedan in träpluggen i flaskan (Bild 2), se till att den hamnar i spänn med hjälp av några andra träbitar eller liknande. Ta fram värmepistolen och värm på plasten tills den har antagit formen av kabinen (Bild 3, 4). Det brukar vara bäst att börja lite försiktigt på motsatta sidan från kabinen så att den verkligen hamnar i spänn. Värm inte för mycket på ett ställe för då blir plasten vit i stället för genomskinlig. När plasten har antagit formen efter pluggen så återstår enbart att skär upp det som en gång var en flaska (Bild 5) och plocka ut pluggen varefter huven kan klippas till. Svårare än så är det inte att förvandla en PET-flaskan till en kabinhuv (Bild 6).