Boktips: British Warplanes of WW2

Uppslagsverk om flygplan från tiden runt Andra Världskriget har en självklar plats i alla Aircombat-piloters bokhylla. Ett sådant som koncentrerar sig på flygplan som användes av britterna under Andra Världskriget är boken British Warplanes of World War II.

Stort format
Det här är en äkta foliant, dvs en bok i stort format, och även om den inte är jättetjock så är den ändå på drygt 250 sidor. Det är som sagt i princip ett uppslagsverk över flygplan som användes av britterna under Andra Världskriget. Enligt boken själv så skall den innehålla alla typer av flygplan som användas i de olika brittiska styrkorna. Om det verkligen stämmer är svårt att veta men den innehåller otvetydigt information av en hel del obskyra flygplan och givetvis även alla välkända. Det är inte bara flygplanstyper tillverkade av britterna utan de som användes. Så de finns en hel del flygplan i boken som man kanske inte direkt tänker på att de gjorde tjänst i de brittiska styrkorna.

Olika mycket
Det skiljer en hel del hur mycket plats de olika flygplanstyperna får i boken. Vissa mindre kända typer får nöja sig med en halvsida och någon enstaka bild. Mera kända modeller kan få flera uppslag, fina genomskärningsbilder, tecknade bilder och flera foton. Det som saknas över lag är det som kanske är allra intressantast för en Aircombat pilot. Nämligen treplansskisser. Det är lite synd och det enda som saknas egentligen.

Antikvariat
Boken verkar ha gått ur tryck men går att hitta online på antikvariat och andra ställen som säljer begagnade böcker. Det finns också minst en bok till i samma serie och den heter Warplanes of the Luftwaffe.

Betyg
Det här är en bok som snuddar på fem av fem möjliga klipp som betyg. Men eftersom den saknar just treplansskisser så blir det fyra klipp av fem.