Kättilstorp 2010

(Detta referat publicerades ursprungligen i Aces High 2010)

Kättilstorp, en tävling full av rookies!

Vädret den dagen då tävlingen i Kättilstorp skulle avgöras var inte särskilt inbjudande, snålblåst och regn hängande i luften. Trots hotet om regn och vinden så dök det upp hela 13 tävlingssugna piloter. Som aircombat flygare blir man som de flesta vet van vid alla väder och det krävs mer än regntunga skyar och lite blåst för att avskräcka en riktig aircombatflygare.

2 lata undommar och en hurtig Jens

När vi anländer till tävlingsplatsen så visar det sig att den gamle aircombaträven Dan S klippt upp en stor fyrkantig ruta på styvt 60×60 meter på sina ägor och det var där tävlingen skulle hållas.

Nya ansikten
Denna tävling blev lite annorlunda på ett sätt, det dök nämligen upp sammanlagt tre rookies. Jesper A från Vara, Andreas J från Göteborg och minst men inte sist, David B från Herrljunga.  Nu börjar Väst känna sig starka! Även två äldre herrar som inte tävlar på ett tag var på plats, Per och Dan. Båda två självklart medlemmar Wildcard squad! 

Korvgrillning

Stolpskott
Rookin Andreas gjorde dagens bravad och fick efter detta ett nytt smeknamn, Stolpskottet. Hur gick då detta till? Jo, i dagens andra heat för Andreas var han rejält taggad men han hade ändå fullt fokus. När starten går springer han fram, startar motorn och ska precis till att kasta iväg modeller när motor börjar bluddra lite. Efter lite finjustering på nålen så gick den som ett spjut igen och efter ett riktigt spjutkast så lättar maskinen. Strax efter börjar givetvis motorn bluddra igen och vill inte ge någon vidare dragkraft. Han börjar med att göra en liten fly-by framför säkerhetslinjen och stävar mot det västra grangärdet. Modellen sjunker sakta men stabilt och Andreas försöker med allt han kan att hålla modellen flygandes. Givetvis har den hamnat i medvind nu också. Tyvärr lyckas han inte vända modellen och får snällt följa med vinden. Nu när vi andra börjar se vart det bär hän så börjar vi känna paniken komma krypande. Sväng Andreas! Sväng! 1 sekund senare har Andreas flygplan lyckats träffa mitt i en präktig telefonstolpe med ett riktigt ”Plonk” ljud. Som tur var klarade sig flygplanet ganska bra. Dock hade de flesta svårt att hålla sig för skratt, men men, inga sura miner här inte!

Fler rookies
För en annan rookie gick det betydlig bättre. Han lyckades väldigt bra i sina första heat, bland annat gjorde han hela tre klipp i andra heatet. David fick även en plats i finalen men flög den tyvärr inte, och han slutade  på sjunde plats. Den tredje rookien som var med var Jesper som flög en av Sammes gamla avdankade Il2or. Jesper är en ganska spretig pöjk med en hel del tävlings nerver. I sitt första heat flög modellen tyvärr över säkerhetslinjen i den tuffa blåsten men han lyckades reda ut situationen bra och kunde landa säkert. I hans andra och tredje heat kämpade han på bra och högg efter andra streamers. Tyvärr fick han ingen utdelning men kämpade väldigt bra.

Vinnare Kättilstorp 2010

5 klipp
I övrigt så rullade tävling en på i rask takt och när tävlingen var över och alla poäng sammanräknade visade det sig att dagens vinnare var Samme med 1843 poäng. Han var nog var gladast av oss alla. Inte så konstigt med tanke på att han fick med sig en pokal för första pris hem och dessutom gjorde sitt första femklipps heat. På andra plats var undertecknad med 1490 poäng kämpandes inte så mycket med som mot en P47 Thunderbolt som jag ryfade ner mig själv med. På tredje plats med 1097 poäng kom Jonas B, som vanligt med modeller av det lite mer udda slaget, bland annat en Bearcat.

Tack till hemmaklubben som inte bara höll med fält för dagen utan också bistod med grillad korv, vilket värmde i snålblåsten.

Denny F