NC ser tillbaka på säsongen 2023

Det är med ett leende på läpparna som jag tänker tillbaka på säsongen år 2023. Aircombat-året 2023 har varit ett händelserikt år med tävlingar i rikets alla hörn. ACES Sverige har arrangerat tävlingar i allt mellan Malmö i söder till Skellefteå uppe i norr. Totalt har 35 piloter tävlat i svenska cupen i år, detta är en klar ökning om man jämför med år 2022 då totalt 22 piloter ställde upp i WW2-klassen.

Många steamers!


Det har arrangerats tävlingar i såväl Eskilstuna som Säter, Malmö, Linköping, Hallstahammar, Skellefteå, Vara och Örebro. Dessutom åkte ett gäng svenskar ner till Braunschweig i Tyskland för att hävda våra svenska färger på en europacup (EC) som anordnades där nere. Mer om detta kommer att finns att läsa om i artikeln ”En stark resa till Braunschweig – Europaäventyret del 2, eller kan någon låna ut sin sändare?”.
Om vi tills vidare fokuserar på Sverige, kan nämnas att de tävlingar som jag personligen hade möjlighet att delta på i år var EC i Malmö, Vara, EC i Braunschweig och sist men inte minst den obligatoriska säsongsavslutningen i Örebro. Vad som var unikt för detta år till skillnad mot många andra tävlingssäsonger på senare tid var att vi i år hade utländska piloter på plats i Sverige under EC i Malmö. Detta nyvunna samarbete med andra länder tror jag kommer bidra till att vi får större tävlingar med fler piloter från olika länder i framtiden, detta samarbete är något som vi med säkerhet kommer att jobba vidare på i fortsättningen.

Vi har också fått välkomna nya rookies denna säsong, det är alltid kul när nya piloter vågar ta steget att prova på denna adrenalinfyllda och beroendeframkallande tävlingsgren. Till våra nya rookies vill jag bara säga: Ni är alla hjärtligt välkomna till vår fina gemenskap och jag hoppas innerligt att ni också känner det och att ni har blivit väl omhändertagna av oss under säsongen!

Mitt sätt att se på Aircombat har alltid varit att det är vår goda gemenskap och härliga stämning som gör denna tävlingsgren till den unika och roliga sport som vi faktiskt utövar. På ett sätt är Aircombat en disciplin där man tävlar individuellt mot varandra, å andra sidan ser jag det som en lagsport där vi tävlar mot varandra i luften för att sedan hjälpas åt med alla måsten som finns på marken. Tillsammans är vi starka och tillsammans kommer vi att bli ännu starkare. ”Enemies in the air and friends on the ground”, det är ett bra ordspråk det.

Det är med optimism som jag ser fram emot tävlingssäsongen år 2024. Det kommer att planeras in nya EC-tävlingar i både Sverige och Tyskland i kombination med alla de nationella tävlingar och mästerskapen som skall arrangeras. Dessutom kommer det att genomföras inspelning av reklamfilmer under PR-lägret i Vara och det kommer också att flygas uppvisningsheat och ske utställningar om Aircombat i samband med modellflygträffen i Norberg år 2024. Vi delar alla ett gemensamt ansvar i att se till att visa ett fortsatt gott föredöme när vi tävlar och flyger. Vi behöver också hjälpas åt med att fortsätta rekrytera nya piloter till sporten. Våga bjuda med vänner och bekanta till flygfältet för att visa hur det fungerar, våga erbjuda hjälp att bygga och var öppna och ödmjuka och dela med er av er kunskap till de som vill lyssna, för ni är alla experter på just era områden!

Avslutningsvis vill jag passa på att rikta ett stort tack till alla piloter, funktionärer och familjemedlemmar som alltid finns där och stöttar och hjälper till för att vi skall ha möjlighet att kunna bedriva dessa roliga och fantastiska tävlingar. Härnäst stundar en lång och för många en välbehövlig byggsäsong. Ta fram treplansskissen, sätt limpistolen på laddning och häll upp kaffet för nu är byggsäsongen 2023-2024 officiellt påbörjad!

Vi ses på en Aircombat-tävling nära dig, NC Sverige.