Pär 1000

Sommaren 2022 så passera Sveriges mesta Aircombat-pilot Pär B. över 1000 flugna tävlingsheat i Aircombat. Pär har inte bara haft en lång Aircombat-karriär utan också en mycket framgångsrik sådan. Den första tävlingen som Pär var på i var sista tävlingen säsongen -95. Precis som många andra var flygplanet som han hade byggt en P39 från Martin E:s klassiska ritning. Tyvärr regnade tävlingen bort så det blev inget flygande. En inte så bra start. Säsongen -96 kom karriären i gång på allvar och efter det har inte Pär missat många tävlingar som arrangerats av Grupp Öst. Om ens någon. Själv har jag aldrig varit på en tävling där Pär inte har varit. Säsongen -97 kom började Pär flyga den flygplanstyp som har blivit synonymt med Pär, P51D Mustang. Den här säsongen var de dock byggda i balsa efter ritning av Anders K. Säsongen efter så hade materialet dock bytts ut mot cellplast som dessutom skars i en CNC-styrd skärmaskin, något som var rätt ovanligt vid denna tid.

Pär med pokalerna för placeringarna i cuperna för 2022.

Pär har inte bara flugit Mustang under sin karriär, men det har blivit en del andra modeller också. Spitfire, FW190A, Messerschmitt 109K,163 och 110, MIG 3, P40 Warhawk, FFVS J22, Junkers J87 Stuka, IL2, Pe2, P38 Lightning, Wildcat och Corsair F4U har också byggt och tävlats med. Favoritmodellen är dock Mustang om man ser till vad som Pär oftast har spakat. Man kan ju fundera på hur många modeller det går åt till att flyga så många heat och tävlingar? Svaret på det är ett par hundra. För det är ungefär så många Aircombat modeller Pär byggt genom åren. Den där CNC-skärmaskinen har definitivt kommit till användning.

Det har blivit många Mustanger genom åren.

Resorna för att tävla har oftast gått till någonstans i Mellansverige men även riktigt långt bort, som tex till Haparanda, eller utomlands som Tjeckien, Tyskland eller Italien.

Det har inte bara blivit många tävlingar och heat utan även många framgångar. Det bästa heatet kom i Oskarshamn med 7 klipp i ett heat, något som få piloter får uppleva. Det är också poängmässigt den bästa 4-heats tävlingen för honom. Om man ser till rena resultat så har Pär oräkneliga pallplatser, 2 segrar på SM i WW2 Aircombat och har vunnit Svenska Cupen i WW2 Aircombat inte mindre än 5 gånger. Sen har han dessutom givetvis haft framgångar i WW1 och i ELAC. Totalt sett en minst sagt imponerande karriär, bara så här långt.

Det jag undrar mest efter att ha sammanfattat Pärs karriär är hur han får plats med alla pokaler?

Många priser har det blivit genom åren, här är ett urval från 2022