Riksmästerskap i Säter 1998

Referatet publicerades ursprungligen i Aces High Nr. 2-98

Ett bra väder och fantastiskt fin flygning med lagom många incidenter kännetecknade detta RM som hölls i Säter. 28 piloter av hög klass skulle garantera en hård uppgörelse om titels. Representanter från hela Sverige fanns på plats även om vissa välbekanta ansikten lyste med sin frånvaro.

Rundorna
Det fina vädret och den lugna vinden gjorde att heaten blev mycket täta. Jag har faktiskt sällan sett så jämna heat med högklassig jakt. Nivån på flygningen höjs tveklöst från år till år. Naturligtvis hände mycket. Totalt i tävlingen delades 7 kills ut och det registrerades 45 klipp/kollisioner. Danne J från Umeå lyckades med konststycket att dra ned Jonas N. i streamern med en ordentlig krasch som följd. Mig veterligen har detta inte inträffat tidigare och det såg onekligen brutalt ut. Att det var Danne som utförde bravaden förvånade inte så mycket. Hans flygstil är mycket aggressiv och när den enda återstående tävlande en stund senare gick i backen spekulerades det i om att Danne helt enkelt skrämt ned honom!

En otäck grej hände också. Helt utan förvarning så sa det smack några meter bakom ryggen. Det var en kärra som gjorde en vertikalkrasch alldeles bakom ryggen. Jag kan ju säga att det darrade lite i benen efteråt. Hjälmtvånget är bra, om man säger så.

Efter 15 heat stod det klart vilka som hade tagit sig till final. Jörgen J, Thomas H, Joakim W, Mattias W, Stefan L. och Jonas H.

Finalen
Inför finalen ledde Jörgen J med en hyfsad marginal till Thomas H. som knappast hade tänkt att ge upp utan en rejäl strid. Thomas har ju kommit tvåa i RM två gånger tidigare och var på hugget. Jörgen flög lite avvaktande till en början för att snart övergå till sin normala flygstil som skulle kunna beskrivas som sansad men mycket effektiv. Efter bara ett par minuter kolliderade Jörgen och Joakim W varvid Jörgens kärra blev skrot. Thomas H. hade i detta ögonblick ett klipp och behövde ett till för att ta hem segern. Men trots hård jakt ville det sig inte riktigt för Thomas och Jörgen stod till slut som vinnare.

Stenbergs Hobby, Umeå!
Prisbordet var välfyllt med grejor från Stenbergs Hobby i Umeå som utan minsta tvekan ställde upp och sponsrade oss för detta evenemang. Ett stort tack till Klemens för detta.

Fest på kvällen
Som traditionen bjuder övergick det seriösa tävlandet till mer oseriösa aktiviteter senare på kvällen. Ingen behöver tveka vem som var ”Champ” t ex Vin, kvinnor och vrålåk av tyskt märke gjorde att ingen kunde sova. Flygning med efterföljande stod också på schemat.

Kort sammanfattat ett bra RM, arrangerat av en bra klubb med en värdig vinnare Jörgen J.

Jesper S