Sala 2010

Detta referat publicerades ursprungligen i Aces High 2010.

Sala är ett ställa där Aircombat-cirkusen ofta stannar till, men tävlingarna brukar hållas på MFK Mosquitos fält som ligger lite norr om själva Sala. Men detta år gick tävlingen på Sala flygfält som ligger på andra sidan.

Ett bra initiativ, bättre med plats och lättare att hitta både för publik och piloter, mindre mygg och många
färre träd framför säkerhetslinjen. Efter domartjänsten i Borlänge kunde Oscar Cederlöf inte hålla sig
borta och han gjorde comeback även han. Både Oscar och Roger visade att flyga, de kan de än! Även om Oscar verkade ha problem att hålla sina modeller i flygbart skick hela heaten.

Bigwing
Micke ”Bigwing” gjorde ännu en 100-milatävling och kom åkande i sällskap med Pettersson som erbjudit husrum. Så egentligen blev det ingen riktig 100-mila tävling. För övrigt är 120 mil på två dagar en enkel match för Micke.

Välkommen
Vi såg en Rookie ta sina första steg i Aircombatvärlden. Välkommen Martin, kom gärna tillbaka.

Jonas Bvisade ett annat av årets alster.
Denna gång en Mistel, i form av en Focke Wulf Ta154 med en Focke Wulf Fw190 på ryggen. En liten bit in i heatet separerade de två, Jonas själv fortsatte flyga Ta154:an och skvadronskamraten Pär flög ner och landade FW190:an, riktigt tufft! Som andramodell hade Jonas med sig en Blenheim som sådär i förbifarten visade sig vara riktigt vass.

7. Fw190A + Ta154 Mistel


Nakajimbo eller Nakajumbo
Tomas F provade en ny modell i form av en Nakajima B5N som även den flög riktigt bra. Tills den kolliderade med en av Kjell Janssons nya gula Fairy Battle och blev av med fenan. Nakajiman utförde efter detta en perfekt flatspinn som slutade med en mycket mjuk kontakt med marken. För övrigt så kallade Tomas modellen för Nakajimbo, medan Pettersson tyckte att den borde heta Nakajumbo, för den var verkligen rätt stor.

Pokaler
Kampen om pallplatserna stod mellan de två combackande killarna från Dalarna, Roger och Oscar, samt den från Syd tillresta Mikael G. Oscar tog i för allt han var värd i finalen för att komma ikapp Roger och Micke men även dessa gjorde ett riktigt bra heat och båda kunde hålla undan för den jagande före detta världsmästaren.

10p
Förstaplatsen knep till slut Roger och Micke G lyckades hålla Oscar stången med 10 poängs marginal. Och på det sättet fick en mycket nöjd Micke med sig en buckla för andra plats med hem till Skåne.

BiS
Best in Show priset gick inte helt oväntat till Jonas Bför hans Mistel, det var aldrig någon riktig kamp om det priset.