Test av Oracolor 2-K-Elastiklack

Det är inte helt lätt att få tag i en bränslefast lack nuförtiden. En som finns kommer från Oracover, kanske mest kända för sin plastklädsel, som har en serie färger i matchande färger till klädseln.

Några burkar Oracolor

Redaktionen har provat denna färg i några kulörer under säsongen 2023.

Tvåkomponent
Färgen är en tvåkomponentsfärg som säljs i färgburkar av plåt med 100 ml innehåll. Till detta behövs en härdare som kommer i en liten glasflaska. Det finns två varianter av härdare, dels en för om man skall pensla på färgen och dels en om den skall sprutas på. Jag har enbart provat att pensla färgen än så länge.


Fördelar
Färgerna har vissa fördelar, dels finns de i många kulörer, runt 50 stycken olika, och de stämmer väldigt bra i färg med motsvarande klädsel. Den är också verkligen bränslefast. Vill man ha en matt yta, vilket i många fall passar bättre på Aircombat modeller än högblankt så finns det en mattgörare att blanda i färgen.

Färgen stämmer bra med klädseln

Nackdelar
Om vi skall gå igen nackdelarna så är att de är ganska dyra, en burk kostar i skrivande stund ca 16€. De finns så vitt jag vet inte heller att köpa i Sverige utan det är Europa som gäller. Tex Hoellein eller Lindinger brukar ha dessa i lager. Sen är det också viktigt att blanda rätt med färg och härdare. En annan nackdel är att det är svårt att hitta tinner som det går att göra rent penslarna i. Efter en del olika testar av det visade sig Biltemas Thinner Nr.5 fungera. En annan nackdel är att färgen är bra, det måste den vara så illa som den luktar. Det verkar vara starka grejor, likaså Thinner Nr.5. Sörj för god ventilation som det brukar stå på färgburkar. Själv sörjde jag mera att jag inte hade någon god ventilation men det hjälpte föga. Ett annat problem är att den är rätt svår att pensla på och få ett bra resultat. Men det visade sig att om man läste instruktionerna och följde dessa så fungerade det mycket bättre. Det går alltså inte att tänka att -”Jag har målat många saker förut och jag vet hur man gör” och sen bara köra på.

Många kåpor blir det…

Varför använda dem?
Efter detta så kanske det verkar som om det inte finns någon som helst anledning att använda dessa färger. Men trots allt nackdelar så finns det några stora fördelar som uppväger mycket av nackdelarna. Särskilt om man skall måla saker i glasfiber eller plast. Sånt som tex motorkåpor. Dels sitter färgen verkligen kvar, den är elastisk och om allt går bra så blir resultatet väldigt bra. Sen är den också bränslefast så motorkåpan ser exakt likadan efter en säsongs flygande som när den målades. Och det är bra.

På frigolit?
En sak som jag inte har provat är att använda färgen på pappersklädd frigolit. Om man utgår från den starka lukten finns det risk att frigoliten under pappen försvinner. Men detta har som sagts inte provats av mig.

Är den då värd pengarna?
Jag skulle säga att det beror på. I många fall är det inte det. Men vill man ha matchande färg på tex kropp och vinge på några modeller och har klätt vingen med Oracover så kan det vara det. Eller om man tex skall måla 15 gula motorkåpor till Mustanger så är det inte mycket pengar per motorkåpa. Färgen är också ganska dryg och räcker längre än man tror. Det gick inte ens åt halva burken till 15 motorkåpor.

Total så skulle jag ge produkten 3 klipp av 5 möjliga.