Test: Dremel Moto-Saw

För den som inte har tillgång till en bandsåg så kan Dremels Moto-Saw vara ett alternativ. Är den det? Har Aces High svaret? läs vidare så får du se!

Sågen monteras på byggbordet

Bandsåg
För den som bygger modellflygplan är bandsåg en bra maskin att ha tillgång till. Problemet med en bandsåg är att de tar rätt mycket plats och tenderar att ha rätt hög ljudvolym. Det är saker som inte passar särskilt bra i ett hobbyrum i en lägenhet eller villa. Kanske har man tillgång till ett garage och kan ha en sådan där eller så finns det kanske en i klubbens bygglokal. Men om man nu behöver såga tex spant i plywood och inte har tillgång till en bandsåg. Eller det är för långt att åka till en lokal där det finns en för att såga ett par spant då kan Dremels Moto-Saw kanske vara lösningen.

Moto-Saw
Dremel Moto-Saw är egentligen en variant på en kontursåg och ska kanske inte jämföras med en bandsåg. Med det sagt så kan den lösa en del av de uppgifter som man har en bandsåg till och en del saker en bandsåg inte klarar. Den här apparaten från Dremel har en del fördelar jämfört med en vanlig kontursåg eller bandsåg. Den mest uppenbara är att den kommer i sin egen väska och går att sätta upp på ett vanligt bord och plocka undan när den inte behövs. En annan fördel är att det går att ta loss själva sågen ur bordet och såga saker med den löst. Ungefär som en eldriven variant på en lövsåg. Det går också att ta loss sågbladet och använda den funktionen för att såga insidan av tex ett spant.

Användning
För att använda den så behöver den tas ur sin plastväska och monteras på kanten på ett bord. Först monteras själva sågbordet på bordskanten och sen sätts själva sågen fast i sågbordet. Ett av de medföljande sågbladen monteras i sågen och sen är det bara att börja såga. För att undvika att det dammar mer än nödvändigt så finns det ett uttag för att ansluta en dammsugare på undersidan av sågbordet.

Betyg
Efter att ha provat den under några veckor så är redaktören nöjd med sågen. Den är förhållandevis tyst. Rätt lätt att montera upp och plocka ned. Det går att såga tjockare material än vad jag trodde även om den såklart fungerar bäst med plywood eller lättplywood som är några millimeter tjockt. Men det går fint att såga även kraftigare saker. Material upp till ett par centimeter har sågats, men då skall man nog inte ha för långa sträckor att såga. En av de bästa funktionerna är möjligheten att plocka bort bladet och trä det igenom ett hål i materialet för att kunna såg ut insidan av tex ett spant. Nackdelarna är att den är lite plastig och att det kan vara lite lurigt att få fast bladet innan man lär sig knepen. Det kunde ha gjorts bättre. Men i det stora hela så fungerar den utmärkt för det den är till för och det går att såga väldigt fina saker när man väl får inte snitsen. Den fungerar utmärkt för den som har lite trångt i hobbyrummet men behöver kunna såga lite saker emellanåt. Men den ersätter inte helt en bandsåg. 

+ Praktiskt
+ Förhållandevis tyst
– Plastig
– Lite högt pris

Betyg:  4 av 5 klipp