TV Tips: Piece of Cake/Spitfire piloterna

Piece of Cake är en TV-serie i 6 delar som följer piloterna i den fiktiva Hornet Squadron under Slaget om Frankrike och Slaget om England. Den visades på någon svensk kanal en gång i tiden under namnet Spitfire piloterna, eller kanske flera gånger. Däremot har den bara gått på TV en gång i Storbritannien.

Derek Robinsson
TV-serien bygger på den fantastiska boken med samma namn av Derek Robinsson. (Som vi antagligen kommer ta upp på Aces High någon gång i framtiden.) Det mest uppenbara som skiljer TV-serien och boken är det faktum att i boken flyger piloterna i Hornet Squadron Hawker Hurricane och inte Spitfire. Vilket gör att boken är mycket mera historiskt korrekt eftersom det aldrig skickades några Spitfires för att försvara Frankrike under ”the Phoney War”. Det finns antagligen både praktiska och kommersiella anledningar till det. Dels fanns det inte särskilt många flygande Hurricane att tillgå när TV-serien spelades in, eller i dag heller för den delen. Dels är det troligen enklare att sälja in en TV-serie om piloter som flyger Spitfire.

Bekvämt
Hornet Squadron skickas till Frankrike 1940. Där lever de rätt bekvämt fram tills det tyska anfallet på Västeuropa i maj 1940. Då ändrar sig livet för skvadronen till en något hårdare och mer hektisk tillvaro. Serien tar upp RAF:s snobberi och klassmedvetenhet, brittisk föråldrade taktik och en del andra rätt intressanta saker. Berättelsen sträcker sig från september 1939 till Luftwaffes första stora luftangrepp på London den 7 september 1940. Mer än så ska vi inte säga här med risk för att avslöja för mycket.

Sevärd?
Serien är från slutet på 80-talet så är den fortfarande sevärd? Självklart, är svaret på det! Det är faktiskt den mest sevärda TV-serien om en skvadron jaktpiloter som någonsin har gjorts. Nu är inte konkurrensen särskilt hård. Jag kan inte komma på någon annan på rak arm. Men med det sagt är det fina scener på Spitfires i luften. Så för någon som är flygintresserad och intresserad av den här perioden är det i princip obligatoriskt att se den. Förutom att det är flygplan med så är det också en koncentrerad, om än något tillspetsad, historielektion. Handlingen är det heller inget fel på och den är spetsad men en dos svart humor. Det är en bra TV-serie helt enkelt om man håller i minnet att den är inspelad på slutet av 80-talet.

Betyg
Eftersom det är en bästa serien i sin genre så finns det inget annat alternativ än att ge den 5 klipp av 5 möjliga.

5 klipp av 5 möjliga, värdsklass!

Serien finns fortfarande att köpa på DVD om man letar lite.