Vi minns: Griffon Winter Cup 2011. Del 3

Nu fortsätter serien med tillbakablickar på Griffon Winter Cup från 2011. Här är del tre!

I Eskilstuna flögs under ett antal år Griffon Winter Cup på Huglanda modellflygfält. Så här kommer en tillbakablick på den andra deltävlingen.

Texten från den här artikeln publicerades ursprungligen i Aces High nr 1 2011.

Deltävling 3

Till den tredje deltävlingen så bjöds Griffons piloter inte på det allra bästa vädret, märkligt nog. Någon plusgrad, gråtrist väder och en något byig vind var vad som erbjöds denna Lördagsförmiddag. Till start kom endast fem piloter, vilket kan vara den sämsta uppslutningen någonsin i en GWC tävling. Men detta till trots så bjöd dagen på riktigt hårda fighter i både grundomgången och finalen. Pasi får en av sina två pokaler.

Heat 1

I detta det första heatet så startade alla som var på plats. I vanlig ordning var Janne (Spitfire) och Pasi (Tempest) de snabbaste upp i luften. Janne givetvis något kvickare än Pasi. Resten tog sig också upp snabbt och säkert och genast blev fighten hård. Janne och undertecknad (FW190D-9) hade en av de längre och hårdare fighterna i GWC:s historia. Janne utnyttjade taktiskt att undertecknads FW190 inte hade de allra bästa prestanda och såg till att Focke-Wulf piloten inte fick en lugn stund. Det visade sig också att ge sig in i kurvstrid med en Spitfire är dömt att misslyckas men trots detta så fick ingen av de två kombattanterna något klipp. Gunnar fick problem med motorn i sin IL-10 och blev tvungen att landa strax innan heatet tog slut.

Final
Eftersom alla hade klarat sig igenom grundomgången utan problem så drogs finalen igång i princip omedelbart efter att grundomgången var avslutad. Janne var som vanligt först upp och Pasi var även den här gången näst snabbast. Undertecknad fick ett streamerproblem då streamern gick av i starten eftersom den trasslade in sig i Jonas. Pasi var verkligen på hugget och lyckades ta det första klippet genom att kapa av en liten bit av Jannes streamer. Inte allt för lång efter detta så klippte han även Jonas Thun. Undertecknad gjorde sitt bästa för att försöka bättra på resultatet och fick till slut ett klipp genom att klippa den lilla bit streamer som hängde kvar efter Thunen. Janne och Gunnar hade dock en del otur och lyckades få till en präktig midair.

Otur kan man inte säga att Jonas hade då han lyckades glida det mesta av sin modell över säklinjen, dock inte nosen och det är ju motorn som räknas och då den var kvar på rätt sida så klarade han sig ifrån att få tvåhundra minuspoäng.

Topp tre
Det var väldigt tätt i mitten av resultatlistan denna tävling men förstaplatsen gick ohotat till Pasi. Med denna seger gick även Pasi upp i totalledning i GWC11. De två andra platserna på pallen togs av Martin på andra plats och Jonas på tredje plats. En stark uppryckning av dessa två som i första tävlingen höll till längst bak i resultatlistan