Vi minns: Griffon Winter Cup 2011. Del 4

Nu är det finaldags i serien med tillbakablickar på Griffon Winter Cup från 2011. Här är fjärde och sista delen!

I Eskilstuna flögs under ett antal år Griffon Winter Cup på Huglanda modellflygfält. Så här kommer en tillbakablick på den andra deltävlingen.

Texten från den här artikeln publicerades ursprungligen i Aces High nr 1 2011.

Finalen bjöd på precis så fint flygväder som man kan förvänta sig av en finaltävling i Griffon Winter Cup. Solsken, lite lätt vind och blå himmel. Denna tävling var det fritt fram för piloter från andra skvadroner att delta i tävlandet och det var några tappra piloter framförallt från Parrot Squad som gästade tävlingen tillsammans med en ensam Red Tail i form av Staffan. Åtta Griffons kom till start så totalt var det 12 startande.

Heat 1
Det första heatet var ett av de hårdare i GWC:s historia där det bara de första minuterna hände massor. Det började med att tre modeller startade nästan samtidigt och det blev en lustiger dans när alla tre försökte klippa varandra samtidigt som de gjorde sitt bästa för att undvika att bli klippta. Någon minut in i heatet så gick det illa för cupens ledare när en Parrot maskin klöv Pasis Tempest strax bakom vingen. Ingen bra start för cupledaren och plötsligt såg den säkra ledningen mindre säker ut. Martin fick något mankemang med motorn i sin Hawker Typhoon men en rask språngmars senare så var den åter vid startlinjen och efter lite mekande. Som egentligen inte var så mycket mekande egentligen utan bara bestod i att ta isär och sen sätta ihop kablarna mellan acc och reglage, Martin kör elektriskt som ni vet. Efter detta så gick motorn igen och snart så var Typhoonen i luften igen. Det gjordes en hel del klipp, men bara ett per person. För övrigt så var Thun en väldigt populär modell i detta heat då halva heatet bestod av sådana. Gunnar som flög en sådan hade ett bra heat, fram till landningen då modellen gled över säkerhetslinjen, något som skulle visa sig vara väldigt viktigt för Vintercupens slutställning.

Heat 2
De som fick vänta med att flyga ville inte vara sämre när det gällde flygningen än de i första heatet men trots det så blev andra heatet inte riktigt lika hårt. Jonas hade dock ett riktigt bra heat och gjorde sitt första klipp. Undertecknad gjorde sitt bästa för att klippa streamern efter Jonas Thun men Jonas flög bra och Thunen fungerade utmärkt så det blev inget av detta. Tyvärr för Jonas del så flög han ner sig när det återstod ungefär tre sekunder. Andreas från Parrot hade inte sitt bästa heat i historien då han fick problem med skevrodren på sin modell och tog en sväng över säk.

Final
Till final kom tre gäster och fyra Griffons. Jonas ledde egentligen efter grundomgången men då han inte hade någon modell kvar så blev undertecknad uppflyttad till final. I starten gick det ungefär som vanligt och Janne var snabbast. Även detta heat var fullt av Thunar och det blev även det ett väldigt hårt heat där det hände både det ena och det andra. Bland annat en praktfull kollision mellan undertecknads Focke-Wulf och Dannes nya fina Thun där Dannes modell drog det kortaste strået. Focke-Wulfen flög rakt igenom vingen på Thunen. FW190D-9:an såg helt oskadd ut men efter smällen så var proppen trasig och efter ett hastigt propellerbyte så visade det sig att motorn inte ville gå. Närmare undersökning visade att en av kablarna mellan reglage och motor (eldriven modell) hade hoppat isär av krocken. Slutfluget i det heatet. Men resten flög som om de aldrig hade gjort annat. När det poängräkningen var avklarad visade det sig att det var Janne som hade flugit bäst.

Squadronsledare 2011
Eftersom Janne vann sista tävlingen så fick han 10 poäng, så är reglerna i Vintercupen, Pasi kom till slut på sjunde plats i finalen. Beroende på att Gunnar landade över säk. En sjundeplats ger 2 poäng. Detta gjorde att Janne och Pasi fick lika många poäng, men Pasi hade två segrar i årets cup och på det viset så blev han squadronsledare för Griffon Squad 2011. Grattis Pasi!