Klä med papper

Vi har i tidigare artiklar här på Aces High  försökt förklara hur det går till att skära vingar i frigolit, men eftersom nyttan av en frigolitvinge utan någon klädsel i de flesta fall är ganska begränsad tänkte jag nu fortsätta med att gå igenom några olika sätt att beklä vingen, och jag tänkte börja med att klä med papper. Att göra en konstruktion med frigolit och papper kanske låter som en något märklig företeelse men är ganska vanligt, särskilt inom Aircombat, men det går utmärkt att bygga vingar även till större modeller på detta sätt. Klädsel med gråpapper har flera fördelar, dels är det billigt, det är lätt att lära sig och ger rätt utfört en förhållandevis lätt och stark konstruktion.

Bild1

Material

Den utrustning som behövs för att klä med gråpapper är väldigt enkel. Förutom gråpapper, eller brunpapper om man vill kalla det så för det är egentligen mer brunt än grått, så behövs en sax, vass kniv (skalpell, rakblad), pensel, vitlim (helst den variant som tål fukt när det har torkat), vatten, en burk att blanda vatten och lim i och en bit plast att hålla sig på och även en blomspruta kan komma till användning. 

Vinge

Den vinge vi skall klä är till en Messerschmitt Bf 110 i skala 1:12, och den är lite mer komplicerad än en vinge brukar vara på grund av motorfästena i vingen, men bortsett från det så är det som att klä vilken vinge som helst. Den är skuren i rosa frigolit, vilket ger en bättre yta än vit frigolit för denna typ av beklädnad. Det som bör göras innan vingen är klar att kläs är att se till att allt som skall vara under klädseln verkligen är på plats, kablar till servon, linkage till roder och vad det nu kan vara. Höger och vänster vinge bör sitta ihop om de skall göra det och vingen skall vara putsad och rengjord från slipdamm och liknande.

Lim

För att få fast pappret på vingen så behövs det någon form av lim och jag har alltid använt vitlim så därför blir det sådan som vi kommer att använd här även fast jag vet att det går bra även med andra typer av lim, tex tapetklister. Vitlim är lite för tjockt i sin konsistens och måste tunnas ut och det görs med vatten, blanda vitlim och vatten i en burk med lock, exakt blandning får du prova dig fram till men ungefär lika delar vatten och lim brukar vara en bra utgångspunkt.

Bild 2

Klädsel

Lägg ut papperet på en plan yta med den blanka sidan neråt, så att denna blir utsidan på vingen sedan. Lägg vingen på papperet och rita av dess storlek på detta, rita sen en linje ungefär 10-15 cm utanför denna och klipp ut denna ur vingen, klipp sen hack en bit innanför den första linjen (Bild 1, 2). Denna bit är till översidan på vingen, gör sedan en bit som är något mindre än vad vingen är stor, ungefär 1-2 centimeter mindre runt hela utom vid vingroten där den kan vara lite större än vingens storlek.

Översidan

När klädseln är utklippt är det dags att börja klä översidan på vingen. Täck bordet med en bit plast och lägg ut den större av bitarna på denna med den blanka sidan neråt. Stryk ut lim och vattenblandningen på papperet och gör sedan samma sak på vingens ovansida (Bild 3).

Bild 3

Låt papperet ligga en liten stund så att det hinner svälla, precis som man gör med tapeter, och ifall limmet börjar torka någonstans stryk på mer lim och vatten eller fukta det med blomsprutan. När papperet har svällt klart så lägger du dit det på översidan av vingen (Bild 4) och stryker fast det med handen, se till så det inte blir några veck eller luftbubblor någonstans.

Vänd sen på vingen och pensla på lim där klädseln från ovansidan når runt till undersidan. Stryk sedan fast klädsel runt fram- och bakkant och på undersidan, är det dåligt med lim någonstans eller om det börjar torka så stryk på mer lim och vattenblandning med penseln. Använd sax och kniv för att rätta till de ställen där det inte har klippts tillräckligt många eller långa spår (Bild 5) eller översidans klädsel när alldeles för långt in på undersidan. Det behövs ganska mycket anliggningsyta på undersidan för att inte papperet skall vilja resa sig men riktigt så mycket som det är på bilderna behövs det faktiskt inte. När översidan är klar är det dags att lägga dit undersidan, pensla på lim på samma sätt som tidigare och låt papperet sträcka sig (Bild 6), lägg sen dit den undre biten på vingens undersida, med den blanka sida utåt (Bild 7). Undersidan är betydligt enklare att få på plats och är mer som ett lock över den del där översidans klädsel inte räckte till.

Torka

När både undersida och översida är på plats (Bild 8) är det bara torkandet av vingen som återstår och här finns det flera alternativ. Antingen så torkar man vingen med värme, tex en hårtork eller över ett element samtidigt som man håller i den så att den blir rak, eller så lägger man den i press så som visas på bilden.

Bild 8

Skär ut några delar från den undre sidan av vingskrotet och klä dessa med packtejp så att de inte fastnar i vitlimmet. Se till att en bit når ända ut i vingspetsen och en ligger i vingroten och sen behövs det en eller ett par tre bitar till beroende på vingens storlek. Lägg vingen på dessa klossar och ställ tyngder ovanpå (Bild 9), sen är det bara att vänta, vingen torkar ganska fort och dagen efter brukar den vara torr. Kontrollera om vingen känns kall någonstans, i så fall är den inte torr utan måste ligga i press ett tag till. De bitar som är under klossarna på undersidan torkar inte lika fort, så det kan vara bra att ha några bitar till av vingskrotet att lägga den i och lägga den i press en gång till i dessa, men det gäller att se till så att inte vingspetsen blir krokig. Ett alternativ är att torka de delar av vingen med tex en hårtork.

Bild 9

Slutfixa

Om det är någonstans där det inte har blivit så bra, eller om den kant som bildas av undersidans klädsel känns lite för stor så går det bra att spackla detta med lättspackel, sånt som går att köpa i hobbyaffären, och slipa lite försiktigt. Men var noga att inte putsa så mycket på papperet för dessa ställen kommer i så fall att suga åt sig betydligt mer färg än de ställen där det inte är putsat.

Det var allt om att klä vingar med papper men det går bra att klä även kroppar på liknande sätt, enda skillnaden är att det är betydligt enklare.