Svenska WW2 Cupen 2023

(Eller: Vi hade i alla fall tur med vädret)

I den Svenska Cupen för WW2 så deltar alla som tävlar i en Aircombat tävling i WW2 klassen i Sverige. De 12 bästa heaten under säsongen räknas. Det betyder att det finns en viss fördel att åka på många tävlingar för då får man fler tävlingar att välja sina 12 bästa heat ifrån. Men det är å andra sidan inte nödvändigt för att få ett bra resultat. Vilket resultatlistan tydligt visar.

Säsongen 2023 kördes 10 tävlingar i WW2 i Sverige. Det betyder att det var möjligt att få ihop 41 heat under säsongen för den som deltog på alla tävlingar och dessutom tog sig till final på alla tävlingar. Detta då 3 heat i grundomgången plus ett finalheat ger 4 heat på alla tävlingar utom en. Nämligen SM som har en grundomgång mer. Totalt 41 heat alltså. Och det är efter den långa inledningen som vi kommer till den som Svenska Cupen i WW2 handlade om 2023. Jag tror inte någon blir förvånad av att höra att säsongen 2023 dominerades av Pär B. Etta i WW2 cupen, segrare på SM och dessutom den enda som flög alla WW2 heat säsongen 2023, alla 41 stycken. Respekt!

Någonstans i de svenska skyarna sommaren 2023

Väder
Nu var kanske inte Pärs seger i cupen någon direkt överraskning för de som är bevandrade i Aircombat-resultaten de senaste åren. Det som var mer förvånande var vädret. Och då menar jag inte att sommaren 2023 gick till historien som en av de blötare. Utan det faktum att det trots det inte regnade på en enda Aircombat-tävling! Hur vi lyckades pricka in detta en sommar som denna är egentligen halvt obegripligt, men bra.

Eskilstuna
Säsongen började i Eskilstuna i slutet på April, i ett inte helt underbart väder. Faktiskt hade klubbmästerskapet som hölls 4 veckor tidigare trevligare väder. 16 laddade piloter kom till start. En hel del från hemmaklubben vars piloter som sagt hade värmt upp några veckor tidigare. Frågan var om det skulle hjälpa till tillsammans med fördelen av hemmafält? Det gjorde det inte riktigt för bästa hemmapilot fanns först på femte plats i resultatlistan när alla poäng var räknade. Det var förhållandevis låga poäng överlag i denna tävling. Vilket kan ha berott på vädret och en hel del ringrost. Det var ju en väldigt kylig vår och de flesta hade nog inte flugit särskilt mycket innan denna tävling. Det gjorde dock ingen större skillnad på toppen i resultatlistan där Pär B placerade sig bestämt med ett försprång på drygt 300 poäng till tvåan Stefan L. Sista pallplatsen togs av Tomas F. trots enbart 21 poäng i tredje rundan. Pär tog med detta även hand om förstaplatsen i Cupen. En plats han skulle hålla säsongen igenom.

Prispallen i Eskilstuna

Säter
Aircombat-cirkusen drog sen vidare norrut till Säter där 12 pilot slöt upp för batalj. Här skulle det visa sig att ett bättre väder och kanske lite mera flygning under våren skulle ge bättre resultat. Dessutom blev det även på sätt och vis hemmaseger då Felix som poängmässigt gjorde sin bästa tävling (SM-tävlingar borträknat) även tog hem förstaplatsen. Grattis Felix! Tomas F. följde strax efter och på tredje plats hittar vi Pär.

Pallen i Säter

EC Malmö
2023 flögs det en Eurupacup-tävling i Malmö. Den lockade deltagare från både Tyskland och Polen. Det skulle dessutom bli tysk seger eftersom Stefan Kuner från Tyskland skrapade ihop 1342 poäng, 6 poäng mer än Denny som tog hand om andraplatsen. På tredje plats hittar vi Pär.

”då passade på att ta hem den största pokalen på en gång”

Linköping
I Juni var det dags för flygstaden Linköping att få besök av Aircombat-gänget. Det var strålande solsken och troligen säsongens varmaste tävling. I alla fall i grupp Öst. Det som de flesta troligen minns bäst från denna tävling är troligen tre saker. Dels den spektakulära midair som Pär och Jonas lyckade åstadkomma. Där Jonas modell ena stunden var ett glatt flygande modellflygplan och nästa hade förvandlats till ett snöfall. Det andra är att det spelades in en väldigt fin film om Aircombat den här dagen. Det tredje är att vi fick en ny vinnare i form av Kristian som tog sin första pallplats i Aircombat och då passade på att ta hem den största pokalen på en gång. Övriga på prispallen var Pär och Jonas. Efter den här tävlingen hade Pär en första, en andra och två tredjeplatser i cupen så långt på fyra tävlingar

Segraren i Linköping!

Hallstahammar
Aircombat-piloterna från grupp Öst samlades i Hallstahammar för att göra upp i mitten på sommaren. Det blev en väldigt fin tävling med mycket fin flygning. Några nygamla ansikten på startlinje och några som gjorde sina första klipp i en cup-tävling. Den här tävlingen gjorde också att flera piloters siffror i cupen förbättrades avsevärt trots att de redan hade flugit 12 heat. Detta gällde inte minst Pär som tog sex klipp i finalen. Prispallen blev 1. Pär, 2. Tomas, 3. Fredrik.

Han vann, trots en del strul under tävlingen.

Skellefteå
SM gick i år av stapeln i Skellefteå och trots att det är en bit att åka dit från mellan-Sverige så var det 10 piloter på plats. Som vi redan sagt så tog Pär hem SM och han gjorde det med rätt god marginal ner till andraplacerade Eric S. Det skiljde nästan 700 poäng mellan dem. Men där bakom var det jämnare till trean Stefan L.

Vara
I Augusti var det dags för årets första tävling i Grupp Väst och den gick av stapeln utanför Vara. Det var på ett blåsigt Slättlanda modellflygfält som tävlingarna avgjordes detta år. Denny såg till att Grupp Väst fick en hemmaseger, men det blev inte lika dominant av Grupp Väst som året innan. Detta då Stefan L och Oscar la beslag på de två andra pallplatserna. Var hittade vi då Pär i resultatlistan? Jo, på femte plats för ovanlighets skull. Men det ger kanske lite hopp för oss andra inför framtiden.

Mekande inför start i Vara

Örebro Lördag
I Örebro tävlades det i två dagar och det här är dessutom hemmaplan för Pär så frågan var om någon skulle kunna rå på honom där. Det var också en tävling med väldigt stor uppslutning, som det brukar vara i Örebro. Men det här måste ha varit den största tävlingen de senaste åren. Så hur gick det då, lyckades någon rå på Pär på hemmaplan? Så blev det faktiskt för Denny var på riktigt tävlingshumör och knaprade ihop 1636 poäng vilket räckte till en klar seger. På andra plats kom Pär med 1347 poäng och den sista pallplatsen togs hem av Oscar.

Fältet efter finalen. Solen står lågt!

”1837 poäng gav säsongens tredje seger”

Örebro Söndag
Det här var årets sista tävling och den bjöd på riktigt fint väder trots att vi nu var inne i Oktober. Det blev t-shirt väder fram på dagen. Denna dag var det inte riktigt lika många deltagare som dagen innan men vädret var bättre. Både varmare och mindre vind. WW2 tävlingen gick också tidigare på dagen vilket gjorde att solen låg lite bättre till. Den här dagen ville tydligen Pär inte göra hemmapubliken besviken. 1837 poäng gav säsongens tredje seger, om jag inte räknar fel. Denny gjorde sitt bästa för att hålla Pär borta från förstaplatsen men räckte inte riktigt till denna dag. Detta trots den nästan svindlande poängsumman 1798 poäng. På tredje plats kom Tomas med en poängskörd som normalt borde räcka till en seger, 1426 poäng. Även NC måste nämnas som var strax bakom på 1361 poäng. Sen från femte plats och nedåt var det mera normala poäng.

Låg jakt i Örebro

Totalt
Efter alla dessa flugna heat så stod alltså Pär som segrare i Svenska Cupen 2023 med totalt 6122 poäng på de 12 bästa heaten han fick räkna i cupen. Totalt flugna heat 41. Det vill säga det mesta som gick att få ihop i år. På andra plats hittar vi Denny som med 5674 var en klar tvåa. Detta klarade han av med enbart 20 flugna heat. Tredje platsen la NC beslag på med 4555 poäng på 19 flugna heat. 115 poäng före fjärdeplacerade Tomas F som också flög 19 heat under säsongen 2023. Från femte plats och nedåt var det väldigt jämna siffror. Så bara något klipp hit eller dit kan göra stor skillnad på placeringen i cupen.

Prispallen och de flesta andra av cupdeltagarna 2023

Efter den genomgången av säsongen 2023 så hoppas vi på en ännu bättre tävlingssäsong 2024.